Krila na Sveti Gori

Stoletnica smrti p. Stanislava Škrabca odmevala med mogočnimi kamni Svetogorske bazilike

S ponavljanjem utrjujemo spomin, kajti, kdor ima spomin, ima korenine. Človek ali narod brez korenin je izkoreninjen: človek izgubi svojo istovetnost, narod pa samega sebe in konča na smetišču zgodovine.

Frančiškanski samostan Kostanjevica v Novi Gorici v letošnjem letu prireja dogodke, ki se vrstijo kot bi ponavljali učno snov, da ne bi zamrl spomin na zaslužnega patra, največjega jezikoslovca slovenista 19. stoletja, kot je zapisal dr. Jože Toporišič.

Nedeljski koncert, dne 3. junija 2018 na Sveti Gori, je nosil v sebi dve sporočili. Vokalna skupina KRILA je brez oklevanja sprejela povabilo in v mogočni svetogorski baziliki z žarom v očeh in ljubeznijo v srcu prepevala najprej Kraljici Svetogorski v pozdrav. Sveta Gora bo namreč čez teden dni praznovala svoj največji praznik – obletnico kronanja Svetogorske podobe – kronanco. Romarju, ki v tihoti srca vstopi v baziliko, še vedno odmeva lansko praznično svetogorsko leto, leto 300. obletnice kronanja. Drugo sporočilo koncerta pa je bil poklon velikemu Slovencu, p. Stanislavu Škrabcu, ki si je vse življenje prizadeval za lastno ter drugih svetost in krščansko popolnost. Bil je neutrudni delavec na znanstvenem, predvsem jezikovnem področju, zaljubljen v slovenski jezik.  Med prepevanjem Marijinih in domoljubnih pesmi Vokalne skupine Krila je Jure Sešek mojstrsko prepletal  drobtinice iz življenja in dela p. Stanislava Škrabca s predstavitvijo glasbenega programa, dodajal zanimivosti o avtorjih pesmi in napevov ter vezno besedilo v krešendovskem zanosu zaključil z mislijo na domovino. Koncert je izzvenel v mogočno hvalnico stvarstvu in Stvarniku, v priprošnjo in zavetje h Kraljici Svetogorski ter v pozdrav domovini, kajti »DOMOVINA je DOM, je zavetje in počitek za še takega izgubljenca. Je ena sama, kakor MATI.« (Mila Kačič).

To nedeljo je bila večerna molitev udeležencev koncerta v glasbo odeta. Skupaj z Vokalno skupino KRILA je zbrana družba poslušalcev ob Materinem Svetogorskem ognjišču na nevsakdanji način zmolila Avemarijo.

Zapisala Petra Zavrtanik

Galerija: