PRAZNOVANJE 70-LETNICE VIKARIATA NA KAPELI

08.09.2017
Dekret o imenovanju
Dr. Sabina Šegula in Peter Ribič v baziliki sv. Petra v Rimu
Burbonski grb iz tisoč vrtnic

Ko sta Italija in Jugoslavija 10. februarja 1947 v Parizu podpisali mirovno pogodbo in zarisali sedanjo mejo, so italijanski frančiškani naslednji dan, 11. februarja, samostan prepustili slovenskim frančiškanom, ki so že prej bivali tu kot gostje. Takoj po tem datumu lahko začnemo govoriti o nekakšnem župnijskem življenju na Kostanjevici, še posebej za goriške Slovence.

Nova meja je dele goriške nadškofije dokončno odrezala od škofijskega središča, prav tako pa je dele nekaterih goriških župnij odtrgala od župnijskih sedežev v Gorici. Za apostolskega administratorja dela goriške nadškofije, ki se je znašel v Jugoslaviji, je bil imenovan dr. Franc Močnik. Takoj prvi dan, 16. septembra 1947, je apostolski administrator ustanovil na Kostanjevici »samostojno vikarijo«, v katero so bili vključeni deli župnij sv. Ignacija, sv. Vida in Modesta, sv. Roka in sv. Hilarija (stolna župnija), ki so pripadali Jugoslaviji. Z istim dekretom je bil p. Otmar Vostner imenovan za vikarja.

 

S slovesno zahvalno mašo v nedeljo, 24. septembra ob 10. uri, začenjamo praznovanje 70-letnice pastoralnega dela na Kapeli.

Frančiškovi bratje so duhovno spremljali množice, ki so se z vseh krajev zgrinjale v nastajajoče mesto Nova Gorica. Že v prvem letu so na prejem birme pripravili blizu 800 mladih.  Na soboto je tudi do 10 parov prejelo zakrament svetega zakona.

Zahvalili se bomo Bogu za ta milostni čas. Sv. mašo bo vodil provincialni minister p. Marjan Čuden, sodeloval bo Župnijski pevski zbor.

Po sveti maši vas vabimo, da se zadržite na ploščadi pri utrjevanju župnijske povezanosti. Gospodinje, vabljene, da za druženje prispevate svoje sladke slaščičarske umetnine. Možje, če vam ni nerodno, prinesite mesne in vinske zaklade za druženje. Vse naj bo tu do sobote zvečer.

V okviru Festivala Tenso 2017 bo na prazničen dan, 24. 9. 2017 ob 12. uri v naši cerkvi koncert Evropskega komornega zbora Tenso. Prisrčno vabljeni.

Festival Tenso 2017 pod naslovom: Zbogom orožje, pozdravljena pesem je posvečen obeležitvi spomina na krute boje ob Soški fronti, v kateri so sodelovali pripadniki več kot dvajsetih nacionalnosti. Obuditi želi spomin na tragične dogodke, hkrati pa poudariti pomen poezije in glasbe za obstoj in kulturno rast narodne zavesti ter pripadnosti evropskim vrednotam.

Več o dogodkih festivala si lahko preberete na povezavi: http://www.kulturnidom-ng.si/glasba/tenso/

 

 Dr. Sabina Šegula je leta 2012 na Univerzi v Ljubljani na Biotehniški fakulteti končala znanstveni doktorat. V podiplomskem študiju se je posvetila ekonomiji pridelave okrasnih rastlin v Sloveniji. V tem času je tudi zaključila pedagoško–andragoško izobraževanje in mednarodno certifikatno šolanje. Končala je specializacijo iz poročne floristike, skupaj s strokovnjaki iz 5 držav piše mednarodni učbenik za floristiko, poučuje hortikulturo, se udeležuje mednarodnih znanstvenih konferenc, poučuje na srednji šoli, je predavateljica na višji šoli in raziskovalka. Kot mentorica se z dijaki in študenti udeležuje različnih aktivnosti, tekmovanj, razstav in aktivno sodeluje z gospodarstvom.

Kot navdih pri ustvarjanju je bila tudi naša grobnica Burbonov, saj se je s tekmovanja ART Floral, ki poteka v jamah in je bil meseca julija v Franciji, s svojo ekipo mladih floristk, vrnila z odličnim drugim mestom.

Več na povezavi: http://www.samostan-kostanjevica.si/sl/burbonski-grb-iz-tiso%C4%8D-vrtnic

 

Gospa Šegula je med drugim znana tudi po tem, da sta s kolegom Petrom Ribičem edina Slovenca, ki pred največjim krščanskim praznikom krasita baziliko svetega Petra v Vatikanu.

Cvetlično pravljico pa bo s svojo ekipo pred praznovanjem ustvarjala tudi v naši cerkvi in sicer v sredo, 20. septembra, ob pomoči donatorjev:

- vse zelenje in plodove sponzorirajo Trajnice Golob Klančič,

- gobe in hranila za rezano cvetje sponzorira Smithers OASIS.

Gospa dr. Sabina Šegula bo cvetlično kreacijo ustvarjala na Kapeli »za svojo dušo« in se ji za ta dar (prav tako njeni ekipi) iskreno zahvaljujemo. Naj bo tudi njihov prispevek v večjo čast božjo in zahvalo za prehojeno 70-letno pot.