Razstava v Goriški knjižnici Franceta Bevka

Pater Stanislav Škrabec tako in drugače

Razstava predstavlja p. Stanislava Škrabca v štirih vlogah, ki jih je spretno prepletal skozi svoje življenje. Spoznamo ga kot  duhovnika, jezikoslovca, učitelja in vrtnarja. Posebej je predstavljeno tudi jezikoslovje – veda, ki ni ravno popularna, a vedno prisotna in potrebna.

V vitrinah je postavljeno Škrabčevo zbrano delo in nekaj publikacij o njem.

Razstavo dopolnjujejo še slike na temo p. Stanislav Škrabec, ki so jih naslikali dijaki Biotehniške šole (ŠCNG).

Razstavo so pripravile:

Vasilija Rupnik, vsebinska zasnova

Anka Dornik Valič, mentorica dijakom

Elza Pavšič in Cirila Gajšek, oblikovanje

 

 

Šola v času Avstro-Ogrske

Razstavljeni eksponati so del stalne razstave Šolstvo na Slovenskem skozi stoletja (do 1991) Slovenskega šolskega muzeja iz Ljubljane, ki skozi zgodovinska obdobja predstavlja razvoj šolstva na Slovenskem do leta 1991. Šolstvo kot del kulturnega razvoja je prikazano z literaturo, maketami, zemljevidi, preglednicami in učnimi pripomočki. Pred vami je učilnica, v kakršno so hodili otroci v času Avstro-Ogrske. V učilnici je kateder, šolski klopi, slika cesarja Franca Jožefa, križ, učitelj, učiteljica, nadzornik in župnik v oblačilih, kakršna so bila takrat. Za trenutek se lahko preselite v »cesarske čase« in primerjate učilnico in pouk z današnjim.

 

Moje prvo berilo: (dom – družina, okolje in prijatelji; domovina)

V počastitev spomina na stoto obletnico smrti slovenskega jezikoslovca Stanislava Škrabca smo na Osnovni šoli Ivana Roba Šempeter pri Gorici v sodelovanju z Zavodom za šolstvo objavili literarni natečaj z naslovom Moje prvo berilo: (dom – družina, okolje in prijatelji; domovina). Sodelovalo je 105 učencev različnih osnovnih šol.

Nagrajenci literarnega natečaja so dokazali svojo ustvarjalno in svobodno naravo pisanja. Izrazili so odgovornost, ljubezen in željo po spoznavanju, raziskovanju in učenju slovenskega jezika.

Ponosni in veseli smo, da so z lastnimi besedami osvetlili in izpolnili delo Stanislava Škrabca ter s tem obudili zavest o svoji narodni identiteti.    

Vodja natečaja: Tadeja Karl