Torkovi muzejski večeri

Med burbonkami na Kostanjevici

V okviru Škrabčevega leta 2018 je Goriški muzej gostil 17. aprila v Vili Bartolomei v Solkanu Edija Prošta in Katjo Kogej.

Edi Prošt (strokovni vodja Festivala vrtnic) je predstavil družino starinskih vrtnic burbonk in zbirko vrtnic, ki na vrtu frančiškanskega samostana na Kostanjevici letos praznuje 15-letnico.

O prednicah burbonk, starejših damaščankah, nam je pripovedovala Katja Kogej (predsednica Goriškega društva ljubiteljev vrtnic) s poudarkom na njihovih odličnih lastnostih za zdravje in kulinarične užitke. Spoznali smo tudi knjigo Sladki recepti z vrtnicami.

Prav na pobudo g. Edija Prošta in s podporo p. Marija Osredkarja, takratnega gvardijana na Kostanjevici, so pred 15 leti posadili burbonke na vrtu frančiškanskega samostana. Vrt krasi kar 65 vrst burbonk in je to hkrati drugi največji nasad teh enkratnih vrtnic v Evropi. Ime burbonke so vrtnice dobile po otoku Ile de Bourbon v Indijskem oceanu in je poimenovanje le posredno povezano z zadnjimi francoskimi kralji Burboni, ki so našli svoje zemeljsko počivališče v grobnici na Kostanjevici.

V 19. stoletju so različni vrtnarji vzgojili več kot tisoč sort burbonk, ki so preplavile Evropo, do danes pa se je ohranilo približno sto vrst. Burbonke bujno cvetijo v maju, bohotijo se v odtenkih bele barve, v bogati paleti rožnate - od svetle do zelo izrazite, zažarijo v vinsko rdečih odtenkih. privlačne so tudi kombinacije belih in rožnatih listov, ki nastajajo s križanjem. Rumenih in oranžnih cvetov pa nimajo. Burbonke imajo izjemno bogate rožne liste na tankih pecljih in cvetovi se zaradi teže povesijo. Še posebej privlačijo z omamnim vonjem, ki je najbolj razkošen v sončnih dopoldanskih urah, ko se visoko in gosto razraščeni bogati cvetovi najbolj odprejo in se nam priklanjajo. Prav v tem času so v maju organizirani  ogledi kostanjeviških burbonk, ki jih vodi g. Edi Prošt.

 

Zapisala Katarina Vuga

Galerija: