Zaključna prireditev Škrabčevega leta 2018

V soboto, 6. oktobra, ob 20. uri  se bomo v Veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica s slavnostno prireditvijo pod naslovom »Cvetje z vrtov patra Stanislava« spominjali 100-letnice smrti patra Stanislava Škrabca, duhovnika in frančiškanskega redovnika, jezikoslovca in nabožnega pisatelja, ki je živel in deloval na Kostanjevici 42 let. Največji jezikoslovec slovenist druge polovice 19. stoletja, je poleg znanstvenega poglabljanja in raziskovanja slovenskega jezika, pisal tudi literarne prispevke za revijo »Cvetje z vertov sv. Frančiška«, ki jo je tudi urejal. Neutrudno je učil in vzgajal ljudi k evangeljskim vrednotam, ljubezni do jezika, naroda in domovine. Ob obhajanju obletnice njegove smrti smo tako želeli, da bi v novogoriškem in širšem okolju oživili in poglobili pomen Škrabčevega duha v njegovi duhovni, znanstveni in kulturni zapuščini, ki nas vabi, da jo dejavno živimo in ustvarjalno predajamo naprej.

Slavnostni govornik na prireditvi, ki sta jo zasnovali in režirali Nataša Konc Lorenzutti in Samanta Kobal, bo p. dr. Edvard Kovač, OFM, s pozdravnim nagovorom pa bosta sodelovala tudi Matej Arčon, župan Mestne občine Nova Gorica in p. Niko Žvokelj, OFM, gvardijan Frančiškanskega samostana Kostanjevica Nova Gorica.

Kulturni program bodo oblikovali: pianistka Sara Rustja Turniški, harfistka Erika Bersenda, baritonist p. Vid Lisjak, Komorni zbor Grgar Nova Gorica, zborovodja Andrej Filipič in Jani Klančič, dijaki Gimnazije Nova Gorica (umetniška gimnazija, smer film in gledališče) in Nataša Konc Lorenzutti.

Galerija: