Dunajski valček vrtnic - razstava cvetličnih aranžmajev

Dr. Sabina Šegula

je priznana mednarodna floristka, ki je poleg akademske izobrazbe na Univerzi v Ljubljani na Biotehniški fakulteti pridobila tudi floristični naziv Master Dutch Floral Design (Boerma Instituut, Nizozemska) in spec. poročne dekoracije (Wally Klett, Nemčija). Sodeluje v mednarodnem florističnem projektu FlorCert, je koordinatorica za Slovenijo, skupaj s strokovnjaki iz petih držav piše mednarodni učbenik za floristiko. Hortikulturo poučuje že 18 let. Na strokovnem področju je zelo aktivna, napisala je nekaj učbenikov, florističnih knjig, strokovnih kot poljudnih člankov ter oblikovala kar nekaj strokovnih televizijskih prispevkov. Od 2011 sodeluje pri velikonočni dekoraciji bazilike Svetega Petra v Vatikanu, od 2013 pa tudi pri božični dekoraciji. Tokrat je k sodelovanju povabila florista Marjana Česna, da skupaj ustvarita avtorsko razstavo in vas povabita na »Dunajski valček vrtnic«.

 

Marjan Česen

domačin iz Velesovega je bil zaposlen v Protokolarnem servisu na Brdu pri Kranju, kjer je skrbel za cvetlične dekoracije. Zdaj je upokojen, vendar na umetniškem področju še vedno zelo aktiven. Oblikovanje stekla je, kot pravi sam, njegova dodatna dejavnost in velika strast. »Moja poklicna pot je vseskozi povezana z naravo, zato sem pogrešal njeno uporabo v aranžmajih«, je v preteklosti razložil v enem izmed intervjujev. Tako se je pred 16-timi leti odločil, da bo na področje floristike vnesel novo svežino z ustvarjanjem inovativnih aranžmajev, in sicer z uporabo naravnih materialov in stekla. Z leti so se porajale nove in nove ideje, tako da je začel načrtno povezovati posamezno obliko stekla z materialom, ki ga je našel v naravi. Iz te ljubezni do narave so nastajale nove ideje, nove oblike in nove dekoracije. Pri različnih projektih sodeluje z dr. Sabino Šegula, kot tudi tukaj na avtorski razstavi cvetličnih aranžmajev »Dunajski valček vrtnic«.

 

Vrtnica (gartroža) je že od nekdaj roža, ki jo visoko cenimo. In če je vrtnica kraljica rož, je burbonka kraljica vrtnic. Posebna pozornost tej lepotici je bila namenjena tudi z razstavo aranžmajev iz vrtnic, še posebej burbonk, ki je bila sredi maja postavljena na ogled v čarobnem okolju samostanskega atrija. Vrtnične aranžmaje je pripravila priznana floristka dr. Sabina Šegula iz Radovljice, ki ob božiču in veliki noči že deset let krasi baziliko sv. Petra v Vatikanu, kar je izjemno priznanje za Slovenijo.

Zapisala Katarina Vuga

Galerija: 
dr. Sabina Šegula
Marjan Česen
Ekipa ustvarjalec razstave