Jezikovni dan VVO Šempeter pri Gorici

V letu 2018 praznujemo 100 obletnico smrti Stanislava Škrabca, največjega slovenskega jezikoslovca 19. stoletja, ki je kot pater deloval na Kostanjevici pri Gorici, frančiškanskem samostanu. Da bi obeležili spomin nanj, dali poudarek slovenskemu jeziku in domoljubju bomo v ta namen v vrtcih obravnavali slovenske otroške pesmice ter pripravili risbice na tematiko. Zaključek bo potekal na Kapeli v Novi Gorici.

 

JEZIKOVNI DAN PREDŠOLSKIH OTROK VVO ŠEMPETER

Ker je Škrabčevo leto, smo se letos odločili izpeljati jezikovni dan v četrtek, 31. 5. 2018, kar na Kostanjevici v Novi Gorici. Ves mesec maj smo se z otroci o knjigi pogovarjali, z vzgojiteljicami so izdelali svoje prve knjige ter jih na Kostanjevico prinesli s seboj.

Dan smo začeli v dvorani Frančiškanskega samostana, kjer smo si ogledali predstavo Cesarjeva nova oblačila, ki so jo uprizorili učenci OŠ Ivana Roba Šempeter pod mentorstvom Radoša Bolčine. Kljub temu, da je igrica trajala skoraj celo uro in je bilo besedilo za najmlajše težko, je ura minila zelo hitro. Otroci so občudovali kostume, v katerih so se učenci znašli kot pravi profesionalci ter dokazali, da zmorejo več kot si včasih mislimo odrasli.

Sledil je ogled knjižnice in vrta s cvetočimi vrtnicami. V naše knjige smo zalepili nalepko p. Stanislava Škrabca, katerega 100. obletnico smrti obeležujemo letos in po katerem nosi samostanska knjižnica ime. V knjigico smo dobili žig Frančiškanskega samostana na Kostanjevici, podpisala pa se je Mirjam Brecelj.

Otroci so z velikim zanimanjem opazovali in raziskovali stare knjige v knjižnici. Spoznali so, da je lahko knjiga prijateljica skozi celo življenje, daje nam znanja in modrosti.

Zahvala gre vsem, ki so pripomogli pri izvedbi kulturnega dne. Soglasni smo bili, da bi ga lahko ponovili tudi prihodnje leto.

 

»Sončni vzhod prebuja naravo,

branje knjig razsvetljuje glavo.«

                                                             

Zapisala: Matejka Kandus, dipl. vzg. pomočnica ravnatelja za vrtec Šempeter

 

Galerija: