Koncert Goriškega okteta Vrtnica

Celovečerni koncert 16. februarja 2023 ob 20. uri

v dvorani Frančiškanskega samostana Kostanjevica

 

Goriški oktet “ Vrtnica “ je prvič zapel 1981 leta. Ustanovitelj  okteta je bil tenorist Darko ŠULIGOJ, ki je bil tudi njegov predsednik od ustanovitve, pa vse do svoje prerane smrti leta 2009. 

Pevski ansambel sestavljajo izbrani pevci iz širše Goriške regije iz obeh strani meje. 

Uvršča se v kakovostni vrh tovrstnih sestavov v Sloveniji, kar potrjujejo številne prejete nagrade na domačih in tujih tekmovanjih in odlične ocene glasbenih kritikov doma in v tujini.

Oktet je izvedel nekaj sto samostojnih koncertov doma, v zamejstvu in v tujini, sodeloval je na mnogih pomembnih festivalih v tujini (Italija, Nemčija ,Avstrija, Hrvaška, Liechenstein, Benelux, Švica, J.Koreja, Izrael, Jordanija, Vatikan) in protokolarnih sprejemih najvišjega ranga.

Na povabila slovenskih izseljeniških društev je izvedel več odmevnih koncertni turnej pri Slovenskih kulturnih in verskih središčih in sicer v Argentini, Braziliji in Urugvaju, v Avstraliji,  Kanadi in Združenih državah Amerike.

S koncertnimi programi je reden gost abonmajskih ciklov doma (KD Nova Gorica, Tolmin, Zborovska srečanja, vokalni abonma Schellenburg, Glasba z vrtov sv.Frančiška….) in v tujini (Old music – Izrael, Garda Estate (Italia), Musique du Monde (Francija), Alta Pusteria Choir Festival (Italija)..

Oktet ima zelo obsežen repertoar skladb vseh stilnih obdobij, avtorjev in jezikov. Sodeluje s številnimi domačimi in tujimi skladatelji (A.KUMAR,P.QUAGIATTO,Katarina PUSTINEK RAKAR,Marjan MOZETICH ..).Nekaj skladb je bilo napisanih prav za ta sestav. Skupaj je nastopal z uveljavljenimi glasbenimi poustvarjalci (M.MUNIH,H.BERGANT,Ljubljanski godalni kvartet,Marko in Bernarda FINK, Pierluigi CORONA, Aleksander IPAVEC ..)

Izdal je več samostojnih albumov (»Da veš« , »Večer je ljubica«,«30 vrtnic«) s slovenskim narodnimi in umetnimi pesmimi in snemal za RTV Slovenija in Izraelsko televizijo. V sezoni 2019/20 je za arhiv RTVSLO posnel izbor manj poznanih podoknic primorskih skladateljev (Vogrič,Volarič,Svetek..)

Zasedba okteta

prvi tenor: Edi FLORENIN, Robert LIČEN

drugi tenor: Dušan SEDMAK, Kristjan PREGELJ

bariton : Marko TROŠT, Marko KETE

bas: Jernej MALIK, Ciril SUBAN

Umetniški vodja : Iztok KOCEN

 

Program: P. Česnokov, C. Seghizzi, E. Komel, V. Vodopivec, L. Bratuž, P. Jereb, A. Makor, A. Misson, M. Kastelic, F. Marolt

Galerija: