Koncert MePZ Mirko Špacapan Podgora

KONCERT MePZ Mirko Špacapan iz Podgore

Tudi MePZ Mirko Špacapan iz bližnje Podgore z zborovodjo Petrom Pirihom je počastil spomin na p. Stanislava Škrabca, na binkoštno nedeljo, 20. maja. Z ubranim petjem je obogatil večerno mašo, ki je bila tudi maša ob sodelovanju birmancev. Po maši je zbor v okviru Škrabčevega leta, ki letos poteka ob 100-letnici Škrabčeve smrti , pripravil koncert – pravo akademijo, ki je potekala v samostanski dvorani. Dogodek je bil obogaten z besedili,  ki sta jih v treh sklopih brali dekleti iz Podgore. Izbrali so pesmi  različnih avtorjev, ki govore o p. Škrabcu ob njegovi smrti, o milostnem kraju Kostanjevici, o pomladi in ljubezni v Gorici. Vmes je teklo pripovedovanje o njegovem življenju, ki je bilo predano frančiškanskemu redu in delu ter njegovemu poslanstvu, da bi najlepši jezik na svetu, ljuba mu slovenščina, dobila pravo veljavo. Predstavili sta ga ponižnega in pobožnega, a hkrati odločnega in neumorno delavnega, od njegovega rojstva l. 1844 v Hrovači do smrti v Ljubljani l. 1918.

V  pevskem delu so se prepletale skladbe v čast Mariji in domoljubne pesmi. Izbor skladb je bil premišljeno izbran: pesmi  sobratov patrov  Angelika Hribarja Hišica očetova (skupaj sta vstopila v samostan) in Hugolina Sattnerja  O Marija, divni cvet so mu bile gotovo ljube. Majniško  milo sta zazveneli priljubljeni Vodopivčevi (letos je 120 let od njegovega rojstva)  Kostanjeviški Mariji, ki jo je zborovodja P. Pirih s priredbo naredil še bolj bogato in svečano, ter Marija, majnik gre čez trate. Zapeli so tudi Premrlovo Slovansko pesem in Ipavčevo Slovensko deželo. Lepo so predstavili tudi domačega skladatelja Goričana Emila Komela s skladbama Vsi zbori zadonite in Opomin k veselju in predzadnjo zapeli Gruberjevo Sonce že zahaja. Najbolj smo se kapelski pevci razveselili bogate priredbe Vodopivčeve Kostanjeviške Marije in poslušalcem neznane pesmi Slovenija (ki smo jo nekoč že znali), katere besedilo je ob osamosvojitvi Slovenije napisal argentinski Slovenec dr. Marko Kremžar. Z zahtevnimi notami jo je uglasbil  Peter Pirih.

MePZ Mirko Špacapan iz Podgore z zborovodjo Petrom Pirihom nam je pripravil res lep večer, poln srčnega petja, hkrati pa zelo poučen ter domoljuben dogodek, ki je bil navdihujoč za vse poslušalce.  

Zapisala: Mira Bastjančič

Galerija: