Korona vrtnica št. 2 v 3 stavkih - v vračanju domov

Eva Petrič, rojena 1983 v Kranju, je diplomirala iz psihologije in vizualne umetnosti na Univerzi Webster (2005) in magistrirala iz novih medijev na Transart Institutu New York/Berlin v sodelovanju z Donavsko univerzo Krems (2010). Ustvarja v Ljubljani, na Dunaju in New Yorku. Mediji njenega ustvarjanja so poleg pisanja tudi fotografija, video, zvok, performans in instalacije, ki jih v večini svojih projektov povezuje med seboj.

Prejela je več nagrad za svoje likovno ustvarjanje, ki ga je predstavila na prek 75 samostojnih in prek 120 skupinskih razstavah v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, Italiji, Španiji, Makedoniji, Srbiji, na Kitajskem, na Filipinih, v Argentini, Kanadi in v ZDA.

Leta 2016  je bila z dvema velikima instalacijama kot prva umetnica iz Slovenije predstavljena v znameniti dunajski katedrali Sv. Štefana, prav tako pa je bila vključena tudi v največji letni umetniški projekt v javnem prostoru New Yorka »Sing for Hope«.

Od oktobra 2020 dalje pa njeno delo Kolektivna korona vrtnica v katedrali sv. Štefana na Dunaju opozarja na pomen solidarnosti pri spopadu s pandemijo Covida-19.

       

Umetnica Eva Petrič po gostovanjih na Dunaju, v Münchnu, Bernu in Ženevi s Korona vrtnico št. 2 v treh stavkih, prihaja v cerkev na Kostanjevico.

V času epidemije koronavirusa, ki nas je pahnila v kolektivno izolacijo, se nam je bolj kot karkoli drugega kazalo, da smo vsi odvisni drug od drugega. Smo del mreže, ki jo vzdržujemo in ki vzdržuje nas. Če se ena nit pretrga, zazvenijo vse ostale.

Tako je že pred leti zapisala ob eni svojih instalacij iz mreže čipk. Zdaj to doživljamo na lastni koži. S socialno distanco smo med pandemijo dobri dve leti varovali sebe in bližnje pred okužbo in kot ena od zank v mreži, v družbi, tudi celotno družbo. Na ta način smo se med seboj zbliževali.

Povezani smo drug z drugim, povezani smo preko in zaradi narave, ki je zelo demokratična. Ker ona ne moralizira, se ne sprašuje, kaj je dobro in kaj ni, temveč nas brez izbire sooča z razsežnostmi globalizacije.

V monumentalno, dobrih 20 kvadratnih metrov razsežno delo (9 m x 2,5 m) Korona vrtnica št. 2 v 3 stavkih - v vračanju domov,  je umetnica med čipke iz raznih koncev sveta »vpletla« rožne lističe, ki so nastali v Idriji v posebni akciji ob začetku pandemije koronavirusa. Takrat so članice eksperimentalne klekljarske skupine Čipkarske šole Idrija, pod vodstvom Maje Svetlik, v rožne lističe klekljale svoje občutke, tesnobo, pa tudi upanje, ki jih je prevevalo med prvo pandemično osamitvijo. Delo je torej kolektivni odziv na stiske, ki jih je sprožila pandemija.

Korona vrtnica št. 2 v 3 stavkih - v vračanju domov prihaja v cerkev Gospodovega oznanjenja Mariji na Kostanjevici v Novi Gorici v petek, 24. marca 2023 ob 20. uri, kjer bo na ogled do konca poletja.

Galerija: