KOSTANJEVIŠKI KOLEDAR 2023

24.11.2022
Kostanjeviški koledar 2023
QR koda

Spoštovani!

Veliko truda, premišljenosti in srčnosti je bilo potrebno za koledar pred tabo.

Najtežje vprašanje je bilo, kako predstaviti v trinajstih slikah vse bogastvo cerkve in samostana na Kostanjevici. Upam, da smo izbrali prave bisere preteklosti in sedanjosti ter potrdili besede prvega pisca kostanjeviške zgodovine p. Chiara Vascottija: »V Gorico priti in se na Kostanjevico ne povzpeti, je isto, kakor v Rim iti, pa ne papeža videti.«

V letu 2023 bo na Kostanjevici veliko dogodkov. Z njimi želimo obeležiti pomembne mejnike v zgodovini cerkve in samostana. Potek praznovanj in napoved dogajanj lahko spremljate na spletni strani www.samostan-kostanjevica.si/jubileji2023.

S ponosom in veseljem slavimo Gospoda, ki nam je zaupal ta biser v čuvanje in ohranjanje.

Naj bo tudi za vas leto 2023 blagoslovljeno.

 

p. Niko Žvokelj OFM

predstojnik

 

LOGOTIP LETA JUBILEJEV

Prepoznaven je obris cerkve in samostana. Ozadje je bordo barve, v notranjosti so tri letnice - od svetlo zelene do temno zelene, ki predstavljajo Kostanjevico od njenih začetkov pa vse do danes. Letnice v logotipu so bile izbrane, ker so pomembni jubileji v zgodovini Kostanjevice:

1623 – grof Matija Thurn da na Kostanjevici postaviti cerkvico posvečeno Materi Božji.

1953 – apostolski administrator msgr. Mihael Toroš ustno povzdigne samostojni vikariat (1947) na Kostanjevici v župnijo. Za prvega župnika je bil imenovan p. Otmar Vostner.

2023 – 400 let Kostanjevice in 70 let župnije. V letu 2023 se spominjamo tudi 150-letnice rojstva p. Aleksandra Vavpotiča, pedagoga in glasbenika, ki so ga italijanski vojaki prijeli in leta 1916 ustrelili. Po njem je poimenovan samostanski atrij.

 

Preko natisnjene QR kode boste lahko spremljali potek praznovanja in napovedi dogodkov v letu 2023.

QR koda - kako jo prebrati

Priporočen dar za koledar je 10 €, celoten izkupiček je namenjen restavriranju križevega pota v cerkvi.