NA DANAŠNJI DAN, NA MARTINOVO

11.11.2021

Najmlajše slovensko mesto Nova Gorica se kiti z naslovom »mali Saint Denis«, torej s krajem, kjer so v Franciji pokopane najpomembnejše kronane glave. V grobnici pod prezbiterijem cerkve je namreč pokopan Karl X., zadnji kralj Francije iz veje Burbonov. Na današnji dan pred 185 leti so ga položili k večnemu počitku.

Ko je Karel X. konec oktobra 1836 prišel v Gorico, se je s služabnikom še sprehodil po ulici proti Solkanu, nekaj dni po tem potožil, da ga zebe in čudno boli. Čez tri dni je umrl. Maziljeno in balzamirano kraljevo truplo so prinesli v osrednjo dvorano v dvorcu Coronini v Gorici, kjer je bival 17 dni. Položili so ga na tla in se kar nekaj dni odločali, kam z njim: v Gradec, Neapelj ali na Dunaj. 79-letnega kralja so naposled v procesiji na mrliškem vozu, ki ga je vleklo šestero belih konj, odpeljali v goriško stolnico. Črno sveto mašo ob spremljavi mogočnega orkestra in številnih glasbenikov je imel zanj sam goriški nadškof.

Zadnji dom je poslednji francoski kralj dobil na Kostanjevici. Pokopan je v treh krstah in po habsburških običajih, kar pomeni z izrezanim srcem, ki je v sarkofag položeno v stekleni krsti. Med prvo svetovno vojna vojno, ko je bila Kostanjevica bombardirana in je bilo porušeno vse razen grobnice in hodnika pod cerkvijo, so ga, maziljenega in balzamiranega, skupaj z njegovo družino v krstah, prepeljali na Dunaj. Po mnogih zapletih so jih leta 1932 vendarle vrnili. Pred spustom v kripto so jih odprli. Takrat so potrdili, da so balzamirani posmrtni ostanki najprej pokopani v svinčeni krsti, ta je položena v krsto iz orehovega lesa, slednja pa v sarkofag iz nabrežinskega marmorja. Skupaj tehta tri tone.

Karel X. in njegovi sorodniki so pokopani na najlepšem koščku naše domovine in kot pravi prvi avtor zgodovine Kostanjevice, frančiškanski pater Klar Vascotti: »Priti v Gorico, pa ne iti na Kostanjevico, je ravno tako kakor iti v Rim, pa ne videti papeža!«