PLEČNIK IN SVETO. JOŽE PLEČNIK, SLOVENSKI ARHITEKT IN OBLIKOVALEC

08.11.2019
Jože Plečnik je eden največjih slovenskih arhitektov. Bil je tudi globoko veren človek. Poleg znanih stavb, kot so NUK, Križanke in mnoge druge, je oblikoval tudi več sakralnih stavb in predmetov. Ker je v ljubljanskem Mestnem muzeju razstava Plečnikovih kelihov, vas vabimo, da kot župnija poromamo v Ljubljano.
 
Obiskali bomo Mestni muzej in razstavo Plečnik in sveto. Jože Plečnik, slovenski arhitekt in oblikovalec, ki je na ogled le še nekaj dni, pred meseci pa je bila v vatikanskih muzejih. Ogledali si bomo še nekaj drugih njegovih umetnin s spremljevalnim programom.
V enem samem popoldnevu bomo doživeli:
- Ogled dveh filmov o tem izjemnem človeku, arhitektu, kristjanu, frančiškanskem tretjeredniku: ogled razstave o Plečnikovi sakralni umetnosti in še dveh razstav, ki sta sočasno v muzeju: O protestantizmu in razsvetljenstvu ter o mestu Ljubljana. Dobili bomo  spodbudo za osebni premislek.
- Ogled cerkve sv. Mihaela na Barju z razlago; molitev k nadangelu Mihaelu, naj nas varuje vsega hudega.
- Predavanje o pomenu arhitekta Plečnika za Ljubljano, vso Slovenijo in druge deleže z opisom njegovega življenja; spoznali bomo izbor zanimivih Plečnikovih pisem.
- Ogled inštituta Frana Ramovša, ki ga bo predstavil predstojnik dr. Kozma Ahačič.
- Ogled cerkve sv. Frančiška v Šiški z razlago; koncert v cerkvi, molitev k sveti Elizabeti Ogrski, saj je ta dan praznik zavetnice Frančiškovega Svetnega reda; v Šiški hranijo poseben kip sv. Elizabete ter kroni svetogorske Matere Božje, izdelani po Plečnikovi zamisli.
 
Obetamo si lahko tudi odlično družbo, saj je med Kapelčani vedno razgibano vzdušje. Kljub obsežni ponudbi program ne bo prenatrpan. Nekaj bo molitve in veliko priložnosti za sproščen klepet. Tudi za mlade bo zanimivo! Vabljene vse generacije. Pot tudi za starejše ne bo prezahtevna.

Romanje bo 17. novembra 2019. Odhod bo z novogoriške avtobusne postaje ob 13. uri. Vrnili se bomo najkasneje do 21. ure.

Cena romanja z vsemi stroški je 12 evrov, ki jih poravnate ob prijavi.

Kdor zmore, je povabljen, da daruje tudi za ministrante, ki jih vabimo s seboj na romanje, saj vsak dan delajo s kelihi in drugimi bogoslužnimi predmeti.

 

Jože Plečnik ni bil le mojster monumentalne arhitekture, temveč tudi izjemen oblikovalec sakralnih predmetov. Razstava s 33 izbranimi predmeti Plečnikovega liturgičnega posodja se po izjemnem odzivu obiskovalcev iz Vatikanskih muzejev ekskluzivno in za kratek čas seli v Mestni muzej Ljubljana, kjer jo bomo odprli v okviru obeleževanja Dnevov evropske kulturne dediščine, 26. septembra 2019.

Tema oblikovanja sakralnih predmetov je v opusu sodobnih arhitektov in oblikovalcev precej izjemna in tu je Plečnik ustvaril v svetovnem merilu nekaj enkratnega, tako po številu izdelkov kot tudi po njihovi kakovosti in izvirnosti.

Izjemen Plečnikov sakralni opus – njegove kelihe, monštrance, ciborije in zakramentarije – predstavljamo svetovni javnosti na razstavi 'Plečnik e il Sacro. Jože Plečnik, architetto e designer sloveno / Plečnik in sveto. Jože Plečnik, slovenski arhitekt in oblikovalec' v Vatikanskih muzejih. Razstava Plečnikovo delo postavlja v središče Vatikanskih muzejev – na ogled bo namreč v sobani na vhodu v vatikansko galerijo, Pinacoteco Vaticano, ki sicer hrani dela svetovno znanih umetnikov, od Giotta do Raphaela, od Leonarda do Tiziana in drugih.

Osrednji in gotovo najprivlačnejši del razstave je predstavitev 33 izvirnih sakralnih predmetov, najlepših primerkov iz Plečnikovega bogatega opusa. Te so za razstavo s podporo Nadškofije Ljubljana posodili številni skrbniki dediščine v cerkvah, samostanih in zasebni lastniki. Razstava je opremljena tudi z video zapisom o Plečnikovi sakralni arhitekturi, ki ga je pripravil Tone Stojko ter s pomočjo katerega je osvetljen pomen mojstrovega celovitega sakralnega arhitekturnega opusa. Na videu bodo obiskovalci lahko občudovali Plečnikovo sakralno arhitekturo: cerkev sv. Mihaela, cerkev sv. Frančiška Asiškega in poslovilni kompleks Žale v Ljubljani ter cerkev Srca Jezusovega v Pragi.

Vsebinsko je razstavo 'Plečnik e il Sacro / Plečnik in sveto' pripravil poznavalec Plečnikovega dela dr. Peter Krečič v sodelovanju s kustosinjo Plečnikove hiše Ano Porok. Uvod v razstavo predstavlja tekstovni del, ki obiskovalcu oriše širši kontekst Plečnikovega oblikovanja sakralnih objektov, dopolnjen pa je z reprodukcijami načrtov njegovih izbranih sakralnih predmetov.

Razstavo smo pripravili v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane (MGML) v tesnem sodelovanju z Veleposlaništvom RS pri Svetem sedežu ter s podporo Ministrstva za kulturo RS, Nadškofije Ljubljana in Vatikanskih muzejev.

Jože Plečnik tako postaja prvi slovenski umetnik, ki bo z razstavo predstavljen v Vatikanskih muzejih, razstava pa predstavlja enega najpomembnejših projektov promocije slovenske kulture v letošnjem letu.