Rožni vrt burbonk

Rožni vrt

Društvo ljubiteljev vrtnic Slovenije, ki ima svoj sedež v mestu vrtnic, v Novi Gorici, je v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica leta 2003 začelo urejati del zelenjavnega vrta, ki ga je dal samostan na razpolago za ureditev rožne zbirke. Na preurejenem vrtu je bila tega leta posajena zbirka starih vrtnic, burbonk. Tako vrtnice, ki nosijo ime po otoku Île de Bourbon (danes se otok imenuje Réunion) in je bil v času njihovega nastanka v lasti francoske kraljevske dinastije Burbonov, krasijo vrt ob samostanski cerkvi, v kripti katere počivajo zadnji kralj Francije in člani njegove družine, skupaj z zadnjim prestolonaslednikom iz družine Burbonov.

Burbonke Na tem otoku je leta 1817 prišlo do slučajnega križanja kitajske vrtnice Old Blush in evropske damaščanke Quatre saison. Vrtnice so se ponašale s cvetenjem vso sezono, z rožnatimi barvami in dišavnostjo. Svetu so bile odkrite v Parizu prvič leta 1819 in ponovno 1821. S povratnimi križanji so jih vrtnarji vzgojili preko 1500 različnih vrst. Večinoma so se izgubile in danes je večina od okrog 80 ohranjenih vrst zbranih na našem vrtu, zbirka pa se vsako leto veča.

S tem številom se rožni vrt na Kostanjevici uvršča med največje zbirke v Evropi in na svetu. Ker je Nova Gorica mesto vrtnic in ima stilizirano vrtnico tudi v mestnem grbu, je vsako leto v mesecu maju organiziran Festival vrtnic. Glavne in najbolj obiskane prireditve pa se odvijajo prav med burbonkami na samostanskem vrtu.