Zakaj je humanistika kul?

V spomin na jezikoslovca Stanislava Škrabca, ki je deloval v samostanu Kostanjevica nad Novo Gorica, je 5. marca 2018 na ŠCNG potekal mozaičen pogovor z naslovom Zakaj je humanistika kul? Enourni pogovor je potekal v dvorani MIC-a dvakrat, in sicer najprej za dijake GZŠ in SETŠ, nato pa še za dijake SPLŠ in ERŠ. Gostje okrogle mize so bili profesorji na Fakulteti za humanistiko, in sicer doc. dr. Helena Dobrovoljc, pridr. prof. dr. Barbara Pregelj in dr. Boris Kern, pogovor z njimi sta vodili študentki Anika Velišček in Lionella Costantini.

Na začetku je poslušalce pozdravil dekan Fakultete za humanistiko Aleš Vaupotič in predstavil Univerzo v Novi Gorici kot eno bolj uspešnih univerz, saj prejema tudi na tujem zelo dobre ocene. Po predstavitvi je voditeljica Anika Velišček na kratko predstavila jezikoslovca Stanislava Škrabca, saj letos praznujemo 100. obletnico njegove smrti. Dogodki njemu v spomin se nizajo v okviru Škrabčevega leta.

Gostje so na začetku opisali svojo odločitev za študij jezikoslovja. Poudarili so, da je pomembno slediti svojim željam. Opisali so tudi svojo poklicno pot in dokazali, da je tudi delo jezikoslovca lahko zelo zanimivo.

Dr. Helena Dobrovoljc je predstavila svoje delo pri pripravi novega pravopisa in naštela nekaj perečih pravopisnih pravil, o katerih jezikoslovci razpravljajo v zadnjem času, npr. pisava večbesednih zemljepisnih lastnih imen, sklanjanje moških imen s končico –o.

Prof. Barbara Pregelj je opisala delo prevajalca, ki mora dobro poznati oba jezika.

Dr. Boris Kern je opisal delo lektorja in učitelja slovenščine za tujce. Priznal je, da mu tujci, ki se pri njem učijo slovenščino, s svojo drugačnostjo odpirajo nova obzorja in jim je pravzaprav hvaležen za to izkušnjo.

Dijaki so med predavanjem odgovarjali na zastavljena vprašanja. Za pravilne odgovore so bili ob koncu pogovora nagrajeni s praktično nagrado.

Pogovor je našim dijakom predstavil humanistiko kot zanimivo področje in morda jim odslej ne bo to nekaj tujega in oddaljenega, ampak način življenja, ki bogati.

 

Zapisala Vasilija Rupnik

 

 

 

(Vir: Zakaj je humanistika kul?)