Zasaditev cvetličnega vrta

Zasadimo cvetlični vrt

Pestro dogajanje v Škrabčevem letu (7. januar 2018 – 6. oktober 2018) bi radi popestrili še z eno dejavnostjo. V načrtu imamo zasaditev cvetličnega vrta z gladijolami in dalijami, ki so bile p. Stanislavu še posebej pri srcu. Njegov sodobnik p. Vincencij Kunstelj je takole popisal patrovo veselje do gojenja cvetlic: »Hotel je širiti med našim ljudstvom umevanje za cvetlice ter skušal s poučevanjem doseči, da bi naši ljudje poznali in gojili še kaj drugega, ne samo nagelj, rožmarin in roženkravt. In res se mu je to vsaj deloma posrečilo. Zlasti je priporočal, naj pobožne dušice goje lepo cvetje, da z njim krase hišo božjo, in jih tudi učil, kako gre izbirati cerkvenemu letu primerne barve in kako raznobarvne cvetlice prikladno mešati v šopke. P. Stanislav je bil tudi sam prav izveden vrtnar. Večkrat ga je bilo videti že navsezgodaj zjutraj, ko je na vrtu kopal, presajal in zalival. Včasih je oblazil ves veliki kostanjeviški vrt ter si vsako cvetlico posebej ogledal, kako kaj raste in uspeva.«

Zato naprošamo »vrtičkarje«, ki imate doma še kakšen odvečen gomolj gladijol ali dalij, da bi ga podarili, tako bi na Kostanjevici p. Stanislavu Škrabcu v spomin zasadili cvetlični vrt s temi čudovitimi rožami.

Cvetlični vrt je zasajen!

Cvetlična greda z gladijolami in dalijami je na samostanskem vrtu na Kostanjevici zasajena. Vrt so prekopali fantje iz Skupnosti Srečanje, štirje dijaki tretjega letnika Šolskega centra, Biotehniške šole iz Šempetra programa vrtnar:  Sabina Pregelj, Janja Tonja, Janez Rejc in Blagojche Nikolov, pa so vanjo posadili 150 gomoljev gladijol in 25 dalij. Vsem darovalcem gomoljev in snovalcem cvetlične grede se toplo zahvaljujemo in prosimo zanje obilo Božjega blagoslova.

»Gospod gleda dol z nebes na človeške sinove, da bi videl, ali je kateri razumen, kateri, ki Boga išče.« (Ps 14, 2)

Pravijo, da kdor išče Boga, ga je v resnici že našel in kdor si prizadeva za ohranjanje lepote stvarstva, ta nosi Božjo lepoto v svojem srcu.

Galerija: