NOVI ŽUPNIK NA KAPELI P. BOŠTJAN HORVAT OFM

06.08.2022
p. Boštjan Horvat OFM

Pater Boštjan Horvat prihaja iz župnije Beltinci. Frančiškanom se je pridružil v letu, ko so obhajali 800-letnico reda. Po postulatu na Viču v Ljubljani in noviciatu na Sveti Gori pri Novi Gorici je prišel v skupnost na Tromostovju v Ljubljani, kjer je končal študij teologije in na praznik sv. Frančiška Asiškega, 4. oktobra 2015, izpovedal slovesne zaobljube v redu manjših bratov – frančiškanov. V diakona je bil posvečen 25. oktobra 2015 v domači župniji sv. Ladislava v Beltincih, v duhovnika pa na praznik apostolov Petra in Pavla 29. junija 2016 v ljubljanski stolni cerkvi. Novo mašo je pel v Beltincih 10. julija 2016. Za novomašno geslo si je izbral besede psalmista »Veselite se v Gospodu, radujte se, pravični, vriskajte vsi, ki ste iskreni v srcu« (Ps32,11). Prvo duhovniško – kaplansko poslanstvo je z veseljem opravljal v župniji Ljubljana Vič vse do prihoda v župnijo Nova Gorica - Kapela, kjer je od 1. avgusta 2022 župnik.

Spoštovani verniki župnije Nova Gorica - Kapela!

Ko sem izvedel, da me moj predstojnik pošilja na novo delovno mesto k vam, sem med drugim pomislil: "Kaj bom jaz, Prekmurec, na Primorskem?" Pa poglejte, Prekmurec in Primorec, zelo podobno zveni. Prvi in zadnji črki sta celo enaki. Potem sem začel raziskovati, kam odhajam. Večkrat sva se srečala s p. Nikom, da mi je razložil stvari. 

Zdaj se bom najprej učil od vas.

Naša glavna skupna naloga je, da si drug drugemu pomagamo priti v nebesa. Jaz sem poslan k vam, da to delo usklajujem in ga usmerjam. "Duhovnik je človek za druge," je bila znana misel dr. Janeza Evangelista Kreka. Se pravi: Jaz sem človek za vas, da vam pomagam na poti zveličanja. 

In seveda, prav tako tudi jaz pričakujem od vas, da boste vi meni pomagali, da bom tudi jaz prišel v nebesa. In se bomo potem skupaj veselili vso večnost. A ne bo to lepo?

Dragi župljani – družine: otroci, mladina, starši, stari starši; ubogi, bolni in ostareli;  gospe in gospodje; dragi Kapelčani – Novogoričani! Prva stvar, za katero želim, da jo veste, je, da so vam moja vrata zmeraj odprta. Jaz sem tukaj za vas. Enako bi želel tudi, da bi bila vaša vrata odprta zame. Se pravi, da bi me kot svojega duhovnika sprejeli v svoje življenje. Da se bom lahko obračal na vas, ko bomo kot župnija izvajali razne projekte in dejavnosti. 

Želim si, da bi čutili župnijo kot svoj dom, kjer se boste dobro počutili, kjer boste razdajali svoje talente in še veliko več prejemali. Želim si, da bi bili živa Cerkev, živa župnija, da bi se veliko dogajalo. Zidovi in beton so za Cerkev pomembni, ampak živa Cerkev je najpomembnejša. 

Še posebej si želim, da bi se v župniji dobro počutili otroci in mladi, da bi imeli tukaj družbo in dejavnosti. S tem se boste ne samo izognili slabi družbi in njenim pastem, ampak boste rasli v veri, kar vam bo pomagalo potem vse življenje. Jaz se bom potrudil, da vam bom za to omogočil najboljše možnosti.

Zdrave družine so temelj osebne sreče ter žive Cerkve in župnije. Zato bom posebno pozornost posvečal družinam in družinski pastorali. Prav tako pa bom z veliko pozornostjo in ljubeznijo blizu ubogim, bolnim in ostarelim.

Hvaležen sem Bogu za vas. Hvaležen sem Bogu za svoje sobrate in predhodnike, ki so doslej delovali tukaj ter vodili župnijo in samostan. Še posebej hvala tebi, p. Niko.

Prosim vas še za eno stvar. Nisem popoln. Gotovo bom delal tudi napake. Prosim, da molite zame, da bom čim boljši duhovnik in da boste vi s tem imeli čim boljšega župnika, jaz pa vam obljubim, da bom tudi jaz molil za vas.

Veselim se življenja in dela med vami. Naj nam Bog po Mariji pomaga in obilno blagoslavlja naše življenje in naše delo!

p. Boštjan Horvat

 

Elektronski naslov novega župnika: zupnik.kapela@gmail.com