Nova inkunabula

02.04.2022
Tega ne morem držati zase, deliti moram z vami, ker se kaj takega človeku v življenju zgodi zelo zelo redko. Ali nikoli.
 
V Škrabčevi knjižnici na Kostanjevici je okoli 11.500 knjig, med njimi kar 30 inkunabul (prvotiskov). Te knjige sodijo v zibelko tiskarstva, saj beseda incunabulum (lat.) pomeni zibelka, povoj, plenica. Gre za knjige, posamezne strani ali slike, ki so bile natisnjene v Evropi med dokončanjem Gutenbergove Biblije leta 1454 in 31. decembrom 1500.
Vseh 30 inkunabul je kar v dobrem stanju, dve med njimi tudi restavrirani, tri pa potrebne celotne, zelo zahtevne obnove. Naša najstarejša datira v leto 1476. Nas pa ves čas vznemirja črna škatla, hranjena v trezorju, v kateri je knjiga, ki po videzu in poškodbah skoraj težko nosi to ime. Nikakršnih podatkov o tej knjigi ni. Nikjer zapisana, brez signature in vedno, ko smo to škatlo odprli, je zabolelo srce. Kdo nam bo razvozlal skrivnost, ki jo skriva v sebi? Je inkunabula, je med pomembnejšimi knjigami, kaj se je zgodilo z njo, od kod je prišla v knjižnico? Nešteto vprašanj, vedno brez odgovorov.
Potem pa se je zgodilo lansko poletje, ko smo prejeli vprašanje upokojenega direktorja goriške knjižnice (Biblioteca Statale Isontina Gorizia), gospoda Marca Menata. Ali naša knjižnica poseduje tudi inkunabule. In ker je bil odgovor pritrdilen, nas je zapeljal v zgodbo o popisu inkunabul in morebitni izdaji monografije, na primeru takega popisa inkunabul v Catanii, Ceseni, Ragusi, Siracusi …, po vodstvom izjemnega strokovnjaka za rokopise in zgodnje tiske gospoda Marca Palme.
In tako se je začelo. Gospod Menato je prihajal v naš samostan kar nekaj mesecev, potrpežljivo, vztrajno, list za listom, skrivnost za skrivnostjo. In nato misterij črne škatle.
Prejšnji teden prošnja za nekaj fotografij te izmaličene knjige. Da jih bo pogledala gospa Anna Scala. Nedelja zvečer. Pošta: »Knjiga prepoznana kot inkunabula. Vincent Ferrer Santo: Sermones. Venezia, de Soardi, 1496.«
Si lahko predstavljate lepše darilo? Škrabčeva knjižnica na Kostanjevici se od nedelje ponaša z 31 inkunabulami. To veselje delim z vami. Zaradi tega odkritja ste bogatejši tudi vi.
 
Hvala, gospod Marco Menato. Hvala, gospa Anna Scala.