POPIS INKUNABUL (PRVOTISKOV) V ŠKRABČEVI KNJIŽNICI

04.06.2022
Anna Scala
Marco Menato
Kdo bi si mislil, da bo ena elektronska pošta lanskega avgusta sprožila tak val? V dobrem, namreč. Ko smo potrdili, da je v naši knjižnici 30 inkunabul in je g. Marco Menato prvič prestopil prag samostana z idejo, da popiše naše najdragocenejše knjige, smo bili tega iskreno veseli. Nekdo, ki obvlada svoje delo, ki je pripravljen to narediti zastonj in zraven ponudi še možnost, da bi popis izšel v knjižni obliki po vzoru knjižnic na Siciliji (Siracusa, Catania in Ragusa) v Emilija Romaniji (Cesena), Sardiniji (Cagliari) in San Marinu, je radovednost in navdušenje popolno. Več kot pol leta je g. Menato vztrajno in skoraj vsakodnevno prihajal na Kostanjevico ter z vso skrbjo neštetokrat jemal v roke vsako posamezno knjigo.
In ni slučaj, da je tudi zelo poškodovana knjiga, ki ni imela svoje identitete, po posredovanju na Sicilijo v roke ge. Anni Scala, dobila ime in mesto med inkunabulami. Gospod Menato je konec maja pripeljal s seboj še ekipo strokovnjakov (ga. Anna Scala s Sicilije in prof. Marco Palma iz Rima). Neprecenljivi garači, ki naše inkunabule popisujejo po vseh bibliotekarskih standardih. Ampak tukaj se ne konča. Jeseni pridejo v našo hišo ponovno, z njimi pa tudi ga. Claudia Giordano, ki je strokovnjakinja za knjižne vezave.
Nas vprašate, kaj sledi potem? Seveda, priprava za tisk, še prej celoten prevod strokovnega besedila v slovenščino in izdaja knjige. V zbirki Cataloghi di incunaboli, katere založnik je Viella libreria editrice iz Rima, bo to prva knjiga, v kateri bodo predstavljene inkunabule v dveh jezikih (italijansko in slovensko): Inkunabule v Novi Gorici (31 iz Škrabčeve knjižnice, 1 iz Goriške knjižnice Franceta Bevka in 5 iz zbirke dr. Davida Brezigarja iz Solkana).
Edinstveno darilo Kostanjevici ob praznovanju 400 let prve kapele na tem hribu in ob 70 letnici župnije. Ne pozabljamo na Evropsko prestolnico kulture leta 2025. In kaj je kultura, če to niso ravno neprecenljivi zakladi, ki jih za svojimi zidovi skrbno hrani samostan?
Želeli bi, da bi to dejstvo prepoznali vsi, ki jim je mar za naš prostor, našo kulturo, našo preteklost in prihodnost.
Hvala Marco Menato, Anna Scala, Marco Palma.