Škrabčevo leto

6. oktobra letos se bomo spominjali 100-letnice smrti patra Stanislava Škrabca, duhovnika in frančiškanskega redovnika, jezikoslovca in nabožnega pisatelja, ki je živel in deloval na Kostanjevici 42 let. Znanstveno se je poglabljal v raziskovanje slovenskega jezika in je največji jezikoslovec slovenist druge polovice 19. stoletja. Pisal je tudi literarne prispevke v revijo »Cvetje z vertov sv. Frančiška«, ki jo je tudi urejal, neutrudno je učil in vzgajal ljudi k evangeljskim vrednotam, ljubezni do jezika, naroda in domovine. Ob obhajanju obletnice njegove smrti želimo, da bi v novogoriškem in širšem okolju oživili in poglobili pomen Škrabčevega duha v njegovi duhovni, znanstveni in kulturni zapuščini, ki nas vabi, da jo dejavno živimo in ustvarjalno predajamo naprej.

Obhajanje 100-letnice smrti p. Stanislava Škrabca načrtujemo kot Škrabčevo leto, časovno umeščeno med 7. januar 2018 (spominski dan 174-letnice rojstva p. S. Škrabca) in 6. oktober 2018 (spominski dan 100-letnice njegove smrti).

V župnijski cerkvi na Kostanjevici v Novi Gorici smo v nedeljo, 7. januarja, s slovesno sveto mašo za pokojnega p. Stanislava Škrabca, vstopili v jubilejno Škrabčevo leto. Mašo za pokojnega Stanislava Škrabca je daroval provincial slovenskih frančiškanov, p. Marjan Čuden. V nagovoru je poudaril, da bomo v Škrabčevem letu ponovno oživeli in dali svežino vsemu, kar je p. Stanislav pomenil in kar je ustvaril. Izpostavil je predvsem njegovo svetniško življenje in njegovo ljubezen do slovenskega jezika.