Filatelistična in kartofilska razstava o patru Stanislavu Škrabcu in samostanu Kostanjevica

Filatelistična in kartofilska razstava o patru Stanislavu Škrabcu in Frančiškanskem samostanu Kostanjevica

Kostanjevica, ki jo tu predstavljamo s filatelističnim gradivom, razglednicami in različnimi dokumenti, za zagotovo tisti biser, katerega svetli sij ne moreš spregledati. Nič čudnega, če so si jo za zadnji dom izbrali tudi izgnani predstavniki francoske kraljeve družine, tu je več kot 42 srečnih let preživel tudi pater Stanislav Škrabec. Od tu je lep razgled na bližnjo Gorico (Italija), železniško postajo, Rafut in del Nove Gorice.

Kostanjevica sicer ni tako pogosto omenjena kot Sveta Gora, mogoče zaradi lažjega dostopa in bližine mesta, čeprav v svoji notranjosti skriva neprecenljive dragocenosti, ob katerih ti zastane dih. Postala je cvet Nove Gorice, saj so vrtnice burbonke, ki jih na Kostanjevici ureja in vzgaja Društvo ljubiteljev vrtnic, poznane daleč naokoli. Nudijo prečudovit pogled, ko so v polnem razcvetu. Tudi knjižnice ne smemo pozabiti, brez nje bi bila naša zgodovina osiromašena. Tu lahko vidimo tudi prvo slovensko slovnico, ki jo je leta 1584 izdal Adam Bohorič.

Naša razstava želi pokazati delček tega bogastva Kostanjevice in je razdeljena na naslednje sklope: zgodovina samostana do leta 1811, prihod frančiškanov na Kostanjevico leta 1811, prihod Burbonov v Gorico leta 1836, pater Stanislav Škrabec in njegovo bivanje v samostanu, Kostanjevica na prehodu iz 19. v 20. stoletje, samostan med prvo svetovno vojno, samostan pod italijansko oblastjo in v povojnem obdobju ter rožni vrt na Kostanjevici.

Upamo, da bo ta naš prikaz zanimiv kamenček v mozaiku Kostanjevice, prikaz njene lepote, zgodovinske pomembnosti in vztrajnosti, znanih in manj znanih patrov ter ostalega osebja, ki že toliko let skrbi in varuje njene dragocenosti ter opravlja tu spovedi in svete maše.

 

Ines in Jože Ropoša

Galerija: 
Predsednik Društva zbirateljev Ajdovščina-Nova Gorica g. Aleš Brecelj
Avtor razstave g. Jože Ropoša
P. Aleksander Vavpotič, žrtev 1. sv. vojne, po katerem je poimenovan samostanski atrij (edina znana fotografija)
Priložnostna znamka, žig in razglednica ob 100. obletnici smrti p. Stanislava Škrabca
Samostanska celica p. Stanislava Škrabca, ki je bila med 1. sv. vojno bombardirana
Priložnostna znamka izdana ob 150. obletnici rojstva p. Stanislava Škrabca
Krona Henrika V., ki je izginila med 1. svetovno vojno